Hasznos tartalmak különféle témákban.

Tanácsok CPU hűtőkhöz

2022. december 08. - HTNY

Érdemes végigolvasni, olyan részletek lehetnek benne amire még nem gondoltál vagy olyan összesítés amit máshol nem szoktak leírni.

Milyen méretűt vegyek?
Az egyszerűség kedvéért négy méretkategóriára osztom a hűtőket.
Nagy méretű: azok amelyek a memória feletti helyet is elfoglalják.
Közepes méretű: azok amelyek szándékosan kihagyják a memóriák feletti helyet, de a többi helyet igyekszik kihasználni.
Kicsit kisebb mint a közepes: ezek is pont a memória után vannak, de magasságban és egyéb helyeken kicsit kisebbek, nem próbálja kihasználni a szabvány szerint megmaradt helyet, de még mindig 12cm ventilátor van rajtuk.
Kicsi kategória: minden ami ezektől kisebbek.

Ezek közül szerintem a közepes méretet érdemes venni, ami még nem foglalja el a memória feletti helyet, de igyekszik teljesen kihasználni a szabvány adta lehetőséget. A legjobb fajta közepes méretűek sokszor csak pár fokkal, pontosabban egyszámjegyü fokkal maradnak le a nagy mérettől. A nagy méretűek körülbelül 300RPM-el csendesebbek lehetnek ugyanolyan foknál. Ha például a nagy méretűnek 1100RPM-kell az 50 fokhoz, akkor a közepes méretű ugyanott 1400RPM-el tudja az 50 fokot. Ha rosszabb fajta nagy méretűről van szó, akkor ez a különbség sokkal kisebb is lehet.

Van értelme a vízhűtésnek?
Ha nem vesszük azt, hogy a vízhűtések sokkal drágábbak, akkor is elmondható, hogy a vízhűtésnek nem igazán van értelme. A legjobb fajta nagy méretű hűtők teljesítménye nagyon közel van a vízhűtéshez. A vízhűtés körülbelül 5-7 fokkal teljesít jobban, de viszont sokkal drágább, ráadásul a vízhűtésnél nagyon kellemetlen zajok jöhetnek elő.

Más márka hővezetőpasztája
Érdemes lehet ránézni egy hővezetőpaszta tesztre és más márka hővezetőpasztáját használni feltevésnél. Egyes CPU hűtők sok éven keresztül a piacon vannak, szóval emiatt is érdemesebb lehet külön pasztát venni, egy olyat, amiről tudjuk, hogy nem régi. Rendkívül vigyázni kell, mert még mindig léteznek olyan paszták amelyek vezetik az áramot!

Arctic MX-5 jól szerepel a teszteken és nem vezeti az áramot

arctic_mx-5.jpg

Stabil felfogatás
A hűtőknél figyeljünk arra, hogy milyen a felfogatásuk, olyan hűtők közül érdemes választani aminél látszik, hogy stabil a felfogatása. Például olyan hűtők, amiket nem egy külön álló rész nyom lefele, hanem a hűtő vasába van építve az-az átívelő rész, amit végül a kerethez hozzácsavarozunk.

Vágja a bőrt
Sok CPU hűtő vasa eléggé éles, sok helyen felvághatja a bőrt, ezért érdemes venni valami vékony vágás ellenes kesztyűt.

Egyedi ventilátor és/vagy egyedi lefogató
Érdemes elkerülni azokat a hűtőket amelyekhez egyedi, nem vagy nehezen beszerezhető ventilátort adnak. És azokat is amelyek egyedi műanyag lefogatót használnak a ventilátorhoz. Az ilyen műanyagok könnyen eltörhetnek és nem tudunk újat venni!

Milyen módszerrel használjam a pasztát?
A gyártók is mindenfajta módszert mutatnak, szóval ezt nehéz megmondani, nekem személyesen az tetszik legjobban amikor a négy szélen van egy kis gömb és közepén egy kicsit nagyobb gömb. Elvileg az a legjobb ha valamivel vékonyan elkenegetjük, így biztosan mindenhol lesz, de így előfordulhat az, hogy sok paszta oldalra fog folyni, persze ez elvileg nem lehet baj, mert a mostani paszták nem vezetik az áramot.

Az én kedvenc hűtőim!
ID-COOLING SE-226-XT (1300g, L129×W106×H154mm)
A memória feletti részt kihagyja, de erőteljesen próbálja kihasználni a többi helyet! Valószínűleg azért van nagyon jó teljesítménye, mert a kategóriához képest sok hőcsövet használ és mert a többi irányba nagy méretű. Ráadásul nincsen túlárazva mint a kétszer drágább Noctua hűtők.

id-cooling_se-226-xt.jpg

20210901095254_48896.jpg

ARCTIC Freezer 34 eSport DUO (764g, L103×W124×H157mm)
Ez egy kicsit kisebb kategória, ez is kihagyja a memória feletti helyet, a többi részt már nem próbálja annyira kitölteni mint a nagyobbak, emiatt pár 100g-al könnyebb is mint a 226-XT. A méretéhez képest nagyon jó a teljesítménye. A felfogási megoldása is nagyon jó.

arctic_freezer_34_esports_duo_szurke_feher.jpg


ID-COOLING SE-207-XT BLACK (1300g, L144×W122×H157mm)
A memória feletti nagy méretű kategóriában is az ID-COOLING megoldása tetszik legjobban. Ebben az esetben az tetszik, hogy a nagy méreten belül nincsen a maxra nyomva, mert elvileg lehetne rajta 14cm ventilátor a 12cm helyet vagy lehetne rajta még több fém. Ami fontos, hogy még magas bordás memóriák is elférnek alatta! Egyébként 3 ventilátort is rálehet tenni, ha valaki nagyon akarja, de annak a plusz 1 fok teljesítménynek nem sok értelme lenne. Az árához képest rendkívül jó a teljesítménye.

id-cooling_se-207-xt_black.JPG

Deepcool Assassin III (DP-GS-MCH7-ASN-3) (1464g, L161×W140×H165mm)
Ha valaki kiakarja maxolni a hűtést, aminek valószínűleg semmi értelme, akkor érdemes ezt a fajta hűtőt venni. A nagy kategórián belül is nagyon erős teljesítmény. Nagyon ügyelni kell a ram magasságra és a ház szélességre.

deepcool_assassin_iii_dp-gs-mch7-asn-3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznostartalmaknyugisan.blog.hu/api/trackback/id/tr1717997598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása