Hasznos tartalmak különféle témákban.

Tippek médialejátszó vásárláshoz

2022. augusztus 13. - HTNY

Pár dolog miatt van értelme médialejátszót venni, például akkor, amikor a TV túlságosan messze van a PC-től, de viszont kell valami amivel le tudjuk játszani a filmjeinket. Volt egy időszakom, amikor alaposan utána néztem a területnek, az akkor szerzet infókból összesítve leírok ide pár tippet, sok apró, kevésbé fontos részletet szándékosan kihagyok, mert 5-10 év múlva úgyis sok minden változni fog.

A forint romlás, a globális infláció és sok egyéb probléma miatt most erőteljesen emelkedtek a médialejátszó árak, ami egy éve 25 ezer forint volt, az most akár 40 ezer forint is lehet. Szóval ami árakat itt írok, az a jövőben nagy mértékben változhat.

Valamikor nagyon sok médialejátszó van a piacon és az 5 ezer forintostól kezdve a több 100 ezer forintokig mennek az árak, szóval elsőre eléggé nehéz eldönteni, hogy akkor mit válasszunk. Ezt a nagy hangyabolyt próbálom itt leegyszerűsíteni.

Ha csak Full HD felbontású filmeket nézzünk, akkor azt a 2GB RAM-os, kb. 25 ezer forintos médialejátszókkal is meg tudjuk nézni, aminek a mostani ára lehet, hogy inkább 30-40 ezer forint. Habár előfordulhat, hogy mondjuk tekerésnél vagy film közbeni menük nézegetéseknél előfordulhatnak lefagyási problémák, mert a 2GB RAM nem biztos hogy elég lesz. A RAM azt a memóriát jelenti, amit a programok a futtatásukhoz használnak, szóval ez nem a tárhelyet jelenti. Az is számít, hogy melyik filmlejátszó programot használjuk.

Ha 4K filmeket nézünk akkor valószínűleg jobb ha inkább 4GB RAM-os módilejátszókat vesszük. Sok médialejátszón a régebbi, 9-es Android oprendszer fut, de ez nem baj, sőt, előfordulhat, hogy ez jobb is, az újabb oprendszer nem mindig jelent jobb megoldást!

kepkivagas.JPG

Ha nem csak 4GB RAM-ot, hanem erősebb CPU-t és erősebb GPU-t akarunk a médialejátszónkba, akkor az olyan médialejátszók körülbelül 50 ezer forinttól kezdődnek! Ha többet akarunk a régi lejátszókhoz képest, akkor a 4 magos ARM A53 CPU-tól és a Mali-450 GPU-tól érdemes erősebbet nézni, például ARM A55 és Mali-G31.

kepkivagas2.JPG

Vagy például a felsőbb kategóriába tartozó médialelátszóknál azt láthatjuk, hogy nem 4 magos, hanem hatmagos(hexa-core) procit kap!

kepkivagas4.JPG

A véleményem szerint az 50 ezer forint alatti médialejátszókat nem érdemes megvenni! Természetesen a jövőben ez sokat változhat, hiszen a 25 ezer forintos kategóriában is megjelenhet a 4GB RAM és az erősebb csippek! 

Előfordul még néhány extra dolog, ami miatt valakinek megérheti 160-200 ezer forintos médialejátszót is venni. Például, nagyon sok médialejátszó le tudja játszani a Blu-Ray iso fájlt, de a Blu-Ray saját menüjét nem látja, a sokkal drágább médialejátszók leírása azt ígéri, hogy képesek kezelni a Blu-Ray iso fájlnál a menüt is.

kepkivagas3.JPG

Mielőtt megveszünk egy médialejátszót nézzünk utána a vele kapcsolatos hozzászólásoknak és teszteknek, mert bármikor belefuthatunk egy-egy olyan gyári hibába, amire gondolni se mertünk volna. 
Ha nem vagyunk megelégedve az aktuális lejátszó programmal, akkor érdemes megnézni például a Kodi nevű programot. Továbbá nálam komoly probléma volt, hogy bármit állítgattam a médialejátszón és a Denon házimozierősítő menüjében, sehogy sem akart előjönni az 5.1-es hangzás. Majd legvégül kiderült, hogy a Denon erősítőnek van egy felugró kis mini menüje, ami kizárólag a távirányító legalján lévő kis színes gombokkal jön elő, és ott kellett átállítani a sztereót egy másik beállításra, onnantól kezdve mindegyik fajta 5.1 hangzás előjött.

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznostartalmaknyugisan.blog.hu/api/trackback/id/tr9217907227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása