Hasznos tartalmak különféle témákban.

Samsung Q80B tévén a kedvenc beállításom

2022. december 14. - HTNY

A Q80B típuson belül VA és IPS panelek is vannak, attól függően, hogy melyik méretű tévéről van szó. Az IPS panel ellenére nem éreztem azt, hogy szükségem lenne mélyebb feketére, talán ez már a QLED technológiának köszönhető.

A teljesen más helyen lévő energiatakarékos megoldásokat először ki kell kapcsolni, mert ezek automatikusan elsötétítik a képernyőt, rengetegféle helyzetben.

Képlevágás helyretétele
Amikor a TV-re számítógép vagy médialejátszó van kötve, akkor a kép széle hiányzik, ilyenkor a Képméret-beállítások/képernyőhöz ig. menüben a BE vagy az AUTOMATIKUS beállítást kell választani. Az AUTOMATIKUS nem mindig működik.

A Samsung tévén a képmódnál 4 fiók van: Kiemelt, Normál, Film, FILMMAKER, plusz egy másik helyen van a Játék mód, a Játék módra nem fogok kitérni. A játék módnak elsősorban az az értelme, hogy az input lag kisebb legyen.

Képek amelyek segítenek a beállításban
A 20th FOX intró nagyon sokat segít, mert ha túl van nyomva a kontraszt vagy egyéb dolog, akkor itt nagyon könnyen látszik. Például a normál sárga betűből nagyon könnyen kiégett világos sárga lesz. Vagy a The Dark Knight filmben lévő jelenetből feltűnt, hogy a Normál mód színe szeret egy kicsit pirosas bőrszínbe menni.

20th-intro.png
film.png

A Kiemelt módban kevesebb az állítási lehetőség, például a színnél hiányzik a meleg1 beállítás. Ami rendkívül fontos, hogy a TV-nek akkor lesz színhelyesebb a képe, ha a szín menüben nem a normál, hanem a meleg1 van beállítva. A tévéknél ez a jelenség eléggé furcsa, mert elvileg úgy kellene lennie ahogyan a PC monitoroknál, hogy a színhelyes beállítás a normál. De valamiért a tévék akkor lesznek közelebb a színhelyes képhez, ha a meleg van beállítva.

A Normál, Film, FILMMAKER módban ugyanazok a beállítási lehetőségek vannak, de az egyik filmnél kiderült, hogy a Normálnak egy kicsit más a színe. Hiába van minden ugyanúgy beállítva, a Normál módban a karakter bőre egy kicsit pirosas lett. Ha a Nativ színkezelést átállítottam Autóra vagy Egyedire, akkor is abba az irányba hajlik, hogy a karakter bőre a pirosas szín felé menjen.

A Film és a FILMMAKER mód teljesen egyformának tűnik, nem csak menü szempontjából, de világosság és színkezelés szempontjából is. Szerintem ez a két menü színhelyesebb mint a Normál mód.

Fényerő
Mivel ennek a tévének elég erős a fénye, ezért a világos filmeknél a 45-ös érték is jó. A menyiben a Helyi Sötétítés menü a Magasra van állítva, akkor viszont jobb az 50.

Kontraszt
A tévének megfelelő érősegű a kontrasztja, ezért a 45-ös érték is jó, nem muszáj maxra venni. És valószínűleg tartom, hogy a 45-ös kontraszt közelebb van a színhelyességhez mint a maximális 50-es.

Élesség
Szeretem ha egy kicsi élesség be van állítva. A 20th FOX intró ennek a beállításában is sokat segít. Baloldalt a kis reflektorokat érdemes nézni.

Szín és Árnyalat
Úgy éreztem, hogy ezek maradhatnak a közepes szinten.

Képtisztasági Beállítások
Ezen belül van a Torzításcsökkentés beállítás is, ami azt csinálja, hogy kamu képeket hoz létre, hogy az alacsony FPS miatt kevésbé szaggasson a film, de ezt teljesen kikapcsoltam, mert kicsi értéken is tönkre tette a filmes hatást. Itt a többi beállítást is teljesen kikapcsoltam.

Helyi Sötétítés
Itt a Normál és a Magas is jónak látszik. A Normál látványosan világosabb, a Magas sötétebb, de komolyabb hatást kelt.

Kontrasztjavító
Az SDR tartalomnál teljesen felesleges bekapcsolni, és ha jól emlékszem tönkre is teszi a képet, mert már túlnyomott kontrasztok lesznek. Aki viszont mindenképpen a sötét HDR tartalmat akarja nézni, annak ez a beállítás rendkívül fontos, mert ennek segítségével a szánalmas HDR tartalom majdnem annyira világos lehet mint az SDR.

Színtónus
A meleg2 az feltűnően túlságosan sárga, mindenre rányom egy látható sárgás árnyalatot, szóval a kettő közül egyértelműen jobb a meleg1. A meleg1-től nem sárgás lesz a kép, hanem színhelyesebb.

Fehéregyensúly és a részletes szín beállítások
Ezekhez nem nyúltam, mert sajnos nincs olyan felszerelésem amivel ezeket állítani lehetne. Ehhez kellene egy kamera és egy program amivel pontos kalibrációt lehetne csinálni.

Gamma
Több fajta gamma rendszert ismer, de valamikor csak az ST.2084-et engedi, hogy ez pontosan mitől függ azt nem tudom. A jó beállítása a nullán, vagyis középen van. Ha eggyel feljebb veszem, akkor ismét növekszik a kép fényereje, de egy kicsit már látszik, hogy a színek kontrasztja elgyengült, fakóbb, fehéresebb lesz, vagyis rosszabb lesz. Itt jobb lett volna, ha részletesebb csuszkát tesznek be, túlságosan minimalistára vették a menüket!

Részletárnyékolás
Segít abban, hogy a sötét részeken világosabb legyen és ezért jobban lássuk az ott lévő részleteket. Ez is nullán, középen a legjobb. Egyes filmeknél jól jöhet ha eggyel vagy kettővel feljebb vesszük. De ez is olyan mint a gamma beállítás, minél feljebb vesszük, annál jobban kifakulnak a színek.

Színközbeállítások
Itt a Natív és az Autó is eléggé rendben van. A Natív egy kicsit sárgásabbá teszi az emberi bőrt. A kettő közül nehéz választani, talán az Autó jobb, mert az emberek bőre mintha élethűbben nézne ki alatta.

Intelligens Kalibrálás
A telefon segítségével kalibrálhatjuk a tévét, de én ezt nem tudtam kipróbálni, mert csak konkrét fajta telefonokkal jön elő a kalibrálás menü.

kep_beallitasok_01.jpg
kep_beallitasok_02.jpg
kep_beallitasok_03.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznostartalmaknyugisan.blog.hu/api/trackback/id/tr8818002162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása