Hasznos tartalmak különféle témákban.

Hangfalak beállítása a házimozierősítőn

2022. augusztus 25. - HTNY

Ez a poszt arról fog szólni, hogy az erősítő menüjében milyen értékeket adjunk a hangfalaknak. Ha érdekel a házmozi témakör, akkor jobb oldalt érdemes rákattintani a házimozirendszer címkére vagy pedig visszafele lapozni a régi posztokhoz.

Az erősítőhöz adnak egy kis mérő mikrofont, ami a hang teszt során hertzeket, késleltetéseket és hangerősségeket állít be. A teszt után nézzük meg azt a menüt, ahol ezeket az értékeket manuálisan is állíthatjuk.

001.JPGlpf-for-lfe-770x393.jpg
Könnyen előfordulhat, hogy az erősítő olyan mély Hz-ket állít be a hangszóróknak amelyekre azok nem képesek a gyári adat alapján. Ha például az erősítő a hátsó hangszórónak 40Hz-et állít be, de a hangszóró könyve szerint az 48Hz-re képes, akkor a Hz-et manuálisan állítsuk 48Hz fölé! Ennek segítségével megóvjuk a hangszóróinkat! Van egy méret szerinti elnevezés is, a Small és a Large. A Small azt jelenti, hogy a beállított Hz érték alatti hangot átadja az aktív mélyládának. A Large azt jelenti, hogy a hangszóró megkapja a teljes tartományt, és hiába van beállítva egy Hz érték, azt a részt nem fogja átadni az aktív mélyládának. A szakemberek azt javasolják, hogy ha aktív mélyládát használunk, akkor mindegyik hangszórót állítsuk be Small-ra.
hazimozierositobealliteassmall.JPG
Az aktív mélyládáknál a késleltetés nagyobb mint a passzív hangszóróknál, ezért ne csodálkozz, ha a mélyládákra sokkal nagyobb távolságot állít be, mint amennyi a fizikai távolság a mérő mikrofon és a mélyládák között! Ha az automata teszt, a passzív hangszóróknál kiugróan magas eltérést állított be például a hangerő tekintetében, akkor ebben az esetben megint végezd el a tesztet, egy kicsit máshogyan és egy kicsit pontosabban. Rendkívül fontos, hogy ezeket az értékeket manuálisan meglehet változtatni, és lehet, hogy érdemes is megváltoztatni, mert nem biztos az, hogy az automata teszt jól állítja be ezen értékeket.

Most következik a legbonyolultabb dolog, az aktív mélyládák beállítása. Egyébként a bonyolultság és egyéb problémák miatt érdemes elgondolkozni azon, hogy az aktív mélyládák helyett inkább három utas front hangszórókat veszel, azon belül pedig olyat, amely képes a 40 vagy az az alatti Hz-ekre is. Nagyon figyeljünk arra, hogy az aktív mélyláda könyve és az erősítő szövege milyen mélyláda beállítást javasol a teszteléshez és a beállításokhoz. Ha két darab aktív mélyládát használunk, akkor az egyiket állítsuk nulla fokra, a másikat pedig 180 fokra. Az erősítő valószínűleg azt fogja javasolni, hogy a mélyláda hangereje 50%-on legyen. Ha a mélyláda Y RCA kábellel van az erősítőhöz kötve, akkor az erősítő könyve valószínűleg azt fogja javasolni, hogy a mélyláda Hz gombját csavarjuk a legmagasabb pozícióba, például 160Hz-re. Elvileg sokkal jobb, ha a két mélyládát nem a földre tesszük, hanem egy kicsit feljebb, például alá teszünk valami alacsony, de stabil bútort.

A házimozierősítő menüjében elvileg az az alapbeállítás, hogy 120Hz alatti hangokat enged rá az aktív mélyládákra. Sokan azt javasolják, hogy ha aktív mélyládákat használunk, akkor a passzív hangszóróknál a Hz értéket állítsuk át 80-ra.

Az aktív mélyládára vonatkozó menüben előfordulhat egy olyan beállítási lehetőség, hogy LFE+Main, ha nem vagy 100%-osan biztos abban, hogy ez mit csinál, akkor ezt ne állítsd be! Egyébként elvileg azt jelenti, hogy ha az LFE+Main van beállítva, a front hangszórók pedig Large vannak állítva, akkor ezek a front hangszórók teljes frekvenciát fognak lejátszani, függetlenül a keresztezési ponttól, a mélysugárzók pedig a keresztezési pont alatti értéket fogják megkapni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznostartalmaknyugisan.blog.hu/api/trackback/id/tr7417916001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása