Hasznos tartalmak különféle témákban.

Rengeteg tanács PC építéshez és hardverválasztáshoz

2022. november 04. - HTNY

HÁZ
Sajnos mára hatalmas divat lett átlátszó és összevissza világító házakat választani, ez a legrosszabb, mert egyrészt hangosabbak, másrészt pedig hosszú távon jobban fárasztják a szemet, a villogások könnyebben okozhatnak fejfájást is és egyéb problémákat. A jutub sztárok utánzása sok esetben egészségügyileg is káros!

Házak közül a csendes házakat érdemesebb választani, a hűtéshez akkor is lesz elég légáramlás, ha oldalról megy be a levegő, bonyolult utakon. A megfelelő hűtéshez nem muszáj az, hogy oldalt és felül is legyenek ventilátorok, elég ha elől és hátul van! Csak arra kell figyelnünk, hogy játék alatt megfelelő fordulaton járjanak a házventilátorok és a CPU hűtő ventilátora. Terhelő játéknál valószínűleg a max 1300-1400RPM elég lesz.

pure_base_500.JPG

A normál méretű ATX háznál nem érdemes kisebbet venni. A kicsit kisebbeknél a szerelés és a kábelvezetés sokkal kényelmetlenebbé válik, a sokkal kisebbeknél pedig nem csak a szerelés, hanem a hűtés is rosszabb lesz 1-2 helyen. Szerelés szempontjából az kifejezetten jó, amikor az alaplap mögötti oldalt az átlagtól több helyet csinálnak, mert a gyakorlatban nem lehet olyan szép laposan elvezetni a kábeleket mint ahogyan azt gondolnánk, főleg amikor több kábelnek is ugyanott kell mennie. Ráadásul bizonyos kábeleket nem szabad erősen hajlítani.

Mindenképpen érdemes olyan házat venni, ahol a ram magasságában is tehetünk előre ventilátort, ennek köszönhetően a ramra és egyebekre is közvetlenül menni fog a légáramlat!

Rendkívül fontos, hogy a ház különféle részeinél legyen porfogó, mert így tényleg kevesebb por fog belül felgyülemleni. Továbbá a porszívás szempontjából kedvezőbb az, ha a gép nem a földön van, hanem legalább egy kicsit feljebb, természetesen valami stabil bútoron, ami nem mozog ide-oda.

A két nagy oldalsó lap szempontjából érdemes olyat házat nézni, ahol több helyen van felfogató fog az oldal lapnak, mert az ilyen felfogatásnál kevésbé alakul ki nagy rés.

HÁZ VENTILÁTOR
Valami furcsa oknál fogva a házakhoz nagyon rossz ventilátorokat szoktak adni, szóval vásárlásnál ezt a tételt felesleges nézni. Az is erősen lényegtelen, hogy a kinézett ventilátor a teszteken pár fokkal jobban hűt, ma már ezek a különbségek lényegtelenül kicsik. A ventilátoroknál az a jó, amelyik az adott magasabb fordulaton halkabb mint a többi. Az emberi fül számára halkabb és kellemesebb legyen a hangja, továbbá ne adjon ki kellemetlen hangokat egy-egy fordulattartományban. Sok ventilátor hiába szerepel jól az egyszerű teszteken, ha közben sokfajta fordulattartományban idegesítő hangot ad ki.

PC TÁP
Hogy hány wattos tápot vegyünk abban segítenek az ezzel kapcsolatos kalkulátorok, de legyünk óvatosak, a táp teljesítményénél ne a 100%-ot nézzük, hanem maradjon neki 30%-os tartalék is! Egy mai (2022) erős CPU-hoz és erős videokártyához valószínűleg bőven elég 750W, a legfelső kategóriákhoz pedig valószínűleg elég a 850W.

20210503212520-b12-bc-750-connector-plate-angled_1.jpg

Tápok esetében alaposan kutakodjunk teszteket és hozzászólásokat, nehogy véletlenül olyat vegyünk ami hibásan adja le az áramot.

Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva a legtöbb tápba borzalmas hangú ventilátorokat tesznek, ezért mindenképpen érdemes olyan tápot venni, amiben 12cm vagy 14cm ventilátor van, mert akkor az ilyet rendkívül könnyen le tudjuk cserélni egy értelmes ventilátorra, aminek a kábelét könnyen kivezethetjük azon a lyukon, ahol a többi kábel is kijön.

ALAPLAP
Pár dolog miatt érdemes lehet ATX méretű alaplapot venni. Például azért, mert abba több és jóféle helyekre is tehetünk M.2 NMVMe SSD-ket. Egyébként ezeknek a hatszoros vagy ennél is több gyorsaságát jelenleg a Windows és a játékok betöltése még nem tudja kihasználni, de a jövőben ez változhat. Érdemes olyat nézni, ahol az M.2 NMVMe SSD-t csavarral tudjuk lefogni, a műanyag sapkás lefogó borzalmas és gondot okozhat a hűtőbordánál is.

z590-a_pro.JPG

Ami rendkívül fontos szokott lenni, hogy az ATX méretű alaplapnál legalább az egyik bővítőkártya hely nagy távolságra van a videokártyától, és ennek köszönhetően egy berakott akármilyen kártya nem fogja lecsökkenteni a videokártya hűtését.

Az ATX alaplapba 4 darab memória foglalatot szoktak tenni, de nem muszáj mind a 4-et feltölteni, a dual channel kezelés akkor is érvényesülni fog, ha csak kettőt töltünk fel.

Valószínűleg a hűtésnek tényleg jót tesz az, ha a CPU-tól balra és felette hűtőbordák vannak a kondenzátorokon.

Az átlagtól drágább csili-vili alaplapokat felesleges venni, nem lesznek tartósabbak és a játék sem lesz gyorsabb.

CPU (2022)
Intel Core I5 6 magos processzoroknál nem érdemes gyengébbet venni, akkor sem ha csak egyszerű irodai felhasználásról van szó. Az I7 processzorokra pedig a legtöbb esetben teljesen felesleges feljebb lépni, mert az I5-ben is vannak nagyon erős processzorok, például a 11600KF. Játékokhoz teljesen felesleges nagyon drága CPU-kat venni, mert a játékok 90%-ban a videókártyát használják.

CPU HŰTŐ
Mindenképpen olyan fajta hűtőt érdemes venni amelynek a lefogása erősen stabil megoldású, nem a lötyögős fajta. A közepes méretű hűtők is nagyon jók, a legjobb fajta közepes méretű hűtők a legnagyobb méretű hűtők teljesítményét is megközelítik.

Mindenképpen olyan hővezetőpasztát használjunk amelyik NEM vezeti az áramot, a túlfolyt hővezetőpaszta ne pusztítsa el a gépet!

A hővezetőpaszta felvitelénél rengeteg megoldás jó lehet, szerintem az-az egyik legjobb megoldás amikor 4 kis gömböt teszünk a négy sarok közelében és egy ötödik gömböt középre, amikor rányomjuk a hűtőt, akkor ez a fajta megoldás a sarkoknál sem fogja kihagyni a pasztát.

Például az ARTIC Freezer 34 eSports DUO és az ID-Cooling SE-226-XT nagyon jó felépítésű hűtők. Amelyik hűtőnél több hővezetőcső van, annak általában a teljesítménye is jobb szokott lenni!

arctic_freezer_34_esport_duo.jpg

MEMÓRIA
Ha biztosra akarunk menni, akkor 32GB memóriát tegyünk a gépbe, de a legtöbb játékot a 16GB is nagyon jól kiszolgálja! A DDR4 memóriákon belül a sokkal drágább memóriákat nem érdemes venni, mert azok a sokkal drágább memóriák csak nagyon minimális mértékben növelik az FPS-t.

ddr4_patriot_viper_4_blackout.png

Mindenképpen olyan memóriákat érdemes venni amelyeken hűtőborda is van, ha közepes méretű CPU hűtőt használunk, akkor könnyen lehet, hogy a magas bordás is elfér mellette!

VIDEOKÁRTYA
Minimum úgy válasszunk videokártyát, hogy az új játékokban, a magas beállításon meglegyen a 60FPS. És ügyeljünk arra, hogy a nagyobb felbontáshoz nagyobb teljesítményre van szükség. Hogy elkerüljük a hatalmas ventilátor zúgást, érdemes olyan kártyákat nézni amelyeken nagy hűtőborda van. Továbbá a hosszabb kártyákon, ami a legtöbb esetben 3 ventilátoros kártyákat jelent, olyan hűtési megoldásokat is alkalmaznak amelyek a rövidebb kártyákon nincsenek.

powercolor_rx6700xt_hellhound.jpg


HÁTTÉRTÁR
A 2,5”-os SSD helyet vagy mellet most már érdemes lehet egyre jobban áttérni az M.2 NVMe SSD-re. Ha az adott dolog ki tudja használni, akkor hatszoros írás vagy olvasás is lehet, vagy akár ettől is nagyobb.

crucial_p5_plus_500_gb.jpg

Viszont ezek az M.2 SSD-k nagyon melegednek, ezért mindenképpen használjunk hozzá hűtőbordát. Általában minél nagyobb és minél részletesebb a hűtőborda, annál jobban hűt. De amikor felette van például a CPU hűtő, akkor csak alacsonyabbakat tudunk használni, például az 1 centi magasakat! Egyes M.2 SSD-knél a másik oldalon is van kiálló csip, plusz a hűtés miatt lehet hogy a nyákja is vastagabb. 

Az egyik teszten az illető jobb eredményt ért el akkor, amikor a hővezetőlapot nem egybe rakta rá az SSD-re, hanem több részbe vágta és csak a kiálló nagy csippekre rakta rá, sajnos az ilyen tesztből csak egyet találtam, de azért érdemes lehet kipróbálni. Továbbá ügyelni kell arra, hogy egyes csippek magassága kisebb lehet, ilyenkor próbáljuk meg kiegyenlíteni a magasságot más vastagságú hővezetőlappal. Továbbá még érdemes lehet hővezetőpasztával kísérletezni.

axagon_clr-m2l10.JPG

m_2_cooler_heatpipe.jpg

HOSSZABBÍTÓ KÁBELEK
Minél kevesebb dolog állja el a levegő útját, annál jobb lesz a hűtés a gép belsejében, viszont a rejtettebb kábelvezetéshez sokszor szükség van hosszabbító kábelekre. Általában ezeknél van szükség hosszabbítóra:

1 x 24 ATX - az alaplaphoz
1 x 8 EPS - a CPU ellátáshoz
1 x 4+4 EPS - ha például van egy plusz 4-es csatlakozó a CPU ellátáshoz
1 x PCIe 8 tűs - videokártyához
1 x PCIe 6 tűs – videokártyához, ha még pluszban kell hozzá

kiegeszito_kabelek.jpg

4 pines ventilátor kábelhosszabbító. A harisnyázott kábelek használata sokkal kellemesebb!

4pin-es_ventillator_kabel.jpg

SATA tápkábel hosszabbító

satatapkabel_hosszabito.jpg

VENTILÁTORSZABÁLYZÓ HUB
A ventilátorszabályzó hub 2 dolog miatt lehet jó, ha például túl kevés ventilátorvezérlő csatlakozó van az alaplapon vagy ha sok egyforma ventilátort egy darab helyről akarunk szabályozni. Ügyeljünk arra, hogy ezeken nem mindegyik bemenet teljesen ugyanaz, mert szokott lenni egy fontosabb, amibe ha nem dugunk ventilátort, akkor a ventilátor fordulatszámát nem fogjuk látni a programban!

arctic_case_fan_hub.jpg

ELEKTROMOS KISÜLÉS MEGELŐZÉSE SZERELÉS KÖZBEN
Ha egy természetes kisüléssel nem akarjuk tönkre tenni valamelyik alkatrészt, akkor csinálhatunk pár óvintézkedést, például szerelés előtt és néha közben pár másodpercig megfogni a radiátort vagy olyan dolgot ami valószínűleg elvezetheti rólunk a felgyűlt elektromos feszültséget, továbbá cipő vagy papucs nélkül szerelni, hogy a föld felé le tudjon menni a feszültség.

SZERSZÁMOK AMIK JÓL JÖNNEK
Egy olcsó, mágneses végű csavarhúzó készlet nagyon jól jön, a nehezen elérhető helyeken a mágneses vég nélkül hatalmas kínlódás elkezdeni a csavarozást.

csavarhuzokeszlet_53145.jpg

Teleszkópos mágneses felszedő

teleszkopos_magneses_felszedo.jpg

Csípőfogó, például a műanyag vezetékkötegelők miatt!

csipofogo.jpg

Egy jófajta állítható fejlámpa!

fejlampa.jpg

Állítható akkumulátoros munkalámpa

allithato_munkalampa.jpg

Munkaszemüveg, fő a biztonság, bármikor lehetnek repülő csavarok vagy valami sokkal rosszabb!

munkaszemuveg.jpg

A számítógépben van 1-2 dolog ami megvághatja az ember kezét, például a hűtőbordák éles szélei! Amikor ilyesmit fogdosunk, akkor kell valami vékony vágásálló kesztyű is.

g520075.jpeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznostartalmaknyugisan.blog.hu/api/trackback/id/tr4317969990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása