Hasznos tartalmak különféle témákban.

A HDR tartalom sötét, a marketingje pedig erősen hazug

2022. december 13. - HTNY

A tévék marketing képeinél vagy például videókban úgy reklámozzák a HDR tulajdonságot, amitől a kép sokkal világosabb és sokkal kontrasztosabb lesz, ráadásul az ilyen marketing képeken a HDR nélküli(SDR) tartalmat sötétnek és fakónak mutatják. Nos, ezek a marketing anyagok rendkívül nagy mértékben hazudnak!

Először is az SDR tartalom az nem sötét és a színei sem tompák. A modernebb tévéknél, például QLED, QNED, kifejezetten erős az SDR tartalom fényereje és kontrasztjai. Világosabb filmeknél még visszább is kell venni pár százalékkal, annyira erős.

Másodszor, és itt van az ami rendkívül nagy hazugság a HDR marketing anyagokban, a HDR tartalom az nem lesz világosabb, a gyakorlatban pont az ellenkezője történik, a HDR tartalom sötétebb lesz, rosszabb esetekben sokkal sötétebb! De mielőtt tovább megyek, itt van 3 példa a hazug marketing anyagokra.

samsung-84136169-hu-feature-wider-range-of-contrast-in-cinematic-scale-395973193fb_type_a_jp.jpg
dolby_vision_lg_g6_smartphone.jpg
lg_electronics-85711497-tv-uhd-up81-03-cinema-desktop-4-02-b.jpg

Rengeteg HDR tartalmat kipróbáltam, ugyanolyan beállítás mellett az SDR tartalomhoz képest mindegyik sötétebb volt. Ami már nagyon közel volt az SDR tartalomhoz az pár darab Samsung demó videó, amihez oda volt írva, hogy HDR 1000, olyan HDR tartalom aminek a fényereje magasabbra lett állítva mint a többség. A legtöbb HDR tartalom csak akkor kezdet hasonlítani az SDR világosságához, amikor bekapcsoltam a kontraszt javító beállítást. Az SDR tartalomnál nincs szükség erre az erőltetett tartalékra!

A különféle HDR szabványok nem csak világosabb és élénkebb képet ígérnek, de szebb színeket is, mert a szabványba nagyobb a színtartomány. Még ezzel a résszel is probléma van, mert a gyakorlatban egyszerűen az van, hogy sok HDR tartalomnál a színek is rosszak. A HDR tartalom készítőjének valamikor sikerül fakóbb színeket csinálnia az eredeti tartalomhoz képest, vagy pedig fordítva, túl vannak nyomva a színek. Ha esetleg nincsen probléma a színnel, akkor is élvezhetetlen a HDR nagyobb színtartománya, egyszerűen csak azért, mert sokkal sötétebb a kép mint az SDR.

Nem tudok felmérést készíteni, de arra tippelek, hogy nagyon sok felhasználó egyszerűen a hazug marketing anyag miatt nézi a HDR tartalmat. És teljesen mindegy, hogy sötétebb és rosszabb képet néz, a marketing anyag miatt azt gondolja, hogy ő most a lehető legjobb minőséget nézi.

A HDR világossága eléggé függ az adott tévé típusától is
Az átlagtól jobb tévénél is sötét a HDR tartalom, ez azt jelenti, hogy a rosszabb tévéknél, vagyis nagyon sok tévénél kifejezetten borzalmas a helyzet. Az olcsó és a sokkal drágább, felső kategóriába tartozó tévék között pedig kifejezetten nagy lesz a különbség a HDR világosságban. Sok OLED tévén is nagyon sötét a HDR tartalom, pedig az OLED tévék rengeteg tulajdonságban erősen verik a többi technológiát.

Ez a három kép a tévék közötti HDR világosságot mutatja, rossz, közepes, legjobb. De fontos hozzá tenni, hogy az SDR tartalom továbbra is sokkal világosabb lesz. Vagyis pont a fordítottja igaz annak amit a marketing képeken mutogatnak.

hdr-brightness-photo-landscape-large.jpg
hdr-brightness-photo2.jpg
hdr-brightness3.jpg

Rengeteget spórolhatunk, ha már tudjuk, hogy a gyakorlatban a HDR hatalmas csalódás és maradunk az SDR tartalomnál!
Aki eddig azért akart új tévét venni, mert az ismer egy még jobb HDR szabványt, akkor az kapásból spórolhat több 100 ezer forintot. Aki azért akar egy kicsit drágább tévét választani, mert az több HDR szabványt ismer, az szintén spórolhat pár 10 ezer forintot. Aki azért akart volna egy sokkal rondább keretű tévét venni, mert az mondjuk ismeri a Dolby Vision HDR szabványt, a normális keretű kedvence viszont nem, akkor az szintén jól jár. Aki csak azért akart volna egy sokkal drágább médialejátszót venni, mert az mondjuk a Dolby Vision szabványt is ismeri, az szintén nagyon sok pénzt spórolhat!

A játékoknál is durva hibák lehetnek a HDR képpel
Ha például jutubon utána néztek, akkor rengeteg videót találhattok, amiből kiderül, hogy sok játéknál a HDR beállítás rendkívül rossz! Az a fajta hiba nagyon könnyen előfordulhat, hogy a sötét részeknél nem fognak látszani a részletek, egy olyan képet fogunk kapni ahol voltaképpen a kontraszt rendkívül rosszul van beállítva. Továbbá a színek is rendkívül rosszak lehetnek. Mindkét szélsőség előfordulhat, előfordulhat, hogy a játék HDR megoldása miatt a színek borzalmasan tompák lesznek vagy pedig borzalmasan élénkek lesznek.

sdr_mass_effect.JPG
hdr-_mass_effect.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznostartalmaknyugisan.blog.hu/api/trackback/id/tr518001204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása