Hasznos tartalmak különféle témákban.

Tippek hangfal vásárláshoz

2022. augusztus 21. - HTNY

Ezt a témát három részre érdemes bontani, hangfal PC-hez, sztereó hangfal átlagos TV nézéshez, és végül az 5.0 vagy 5.2-es (és ettől nagyobb) rendszer. Igyekszem a gyakorlati lényegre koncentrálni, mert különben túlságosan hosszú lenne ez a poszt.

Én azt vettem észre, hogy a megbízható márkájú AB osztályú erősítőknek is van egy olyan elektronikus alap bugása, ami 1-2 méterről is halható, ezért a PC-hez és átlagos TV nézéshez inkább D osztályú erősítőt érdemes használni. A D osztályú erősítő valamikor a hangfalba van beépítve, az ilyen hangfalakat aktív hangfalnak vagy PC hangfalnak szokták hívni. Sajnos a D osztályú erősítőknél előfordulnak rosszabb fajták, olyanok, amelyeknek szintén hallani az elektromos bugását, 2 méterről is.

A játékok és a filmek miatt próbáljunk olyan hangfalat találni, ami képes kiadni a 40Hz-es mély hangot is! A PC hangfalaknál én csak egy ilyet találtam:
1007979_edifier-r2750db-2-0.jpg
Rengeteg 2.1-es PC hangfal van, sajnos van egy rossz hírem, ezeknél nagyon erősen hallatszik az, hogy a mély hang teljesen máshonnan jön, ez pedig eléggé zavaró! Még a sokkal jobb minőségű, sokkal nagyobb HI-FI mélyládáknál is előjön ez a probléma, de ott ezt nagy mértékben orvosolja az, hogy ha két darab mélyládát használunk! Rengeteg erősítőben emiatt van két darab mélyláda kimenet.

Szuper megoldás lehet, ha külön van a D osztályú erősítő, mert ebben az esetben rengeteg fajta HI-FI hangfalat ráköthetünk! Mivel PC-nél és TV-nél állandóan abba az irányba nézzünk, ahol a hangfal is van, mindenképpen érdemes olyan hangfalat venni aminek matt színű felépítése van és ami bírja a mélyeket!
topping_pa3s.jpgHa például öt hangszóróból álló házmozirendszert akarunk, akkor már AB osztályú házimozierősítőt kell vennünk. Ha mélyládákat is használunk, akkor igyekezünk olyat választani aminek halk az alap elektronikus bugása. A mélyládáknál az olcsó kategória is ugyanolyan jól szokott szerepelni a teszteken, mint a kétszer drágábbak. A mélyládáknál az erősítő nem csak a távolság alapján számítja a késleltetést, ezért ne csodálkozzunk a magasabb méter távolságon. Ha két darab mélyládát használunk, akkor az egyiknél állítsuk át a fokot. Ráadásul olyan probléma is van a mélyláda használattal, hogy az emberek ezeket mindig a földre szokták tenni, ami még a mélyhangnak is túlságosan alacsony, mert túlságosan távoli szögben van a fűlőnkhöz képest és rengeteg része rosszabbul tükröződik amiatt, mert az irányzéka nagyon közel van a padlóhoz és például a fotel aljához. Ha veszünk alá két darab kicsi TV állványt, akkor ezen javíthatunk!

Érdemes elgondolkodni azon az irányon, hogy nem használunk mélyládákat, ebben az esetben talán okos dolog 3 utas hangszórókat venni. És itt is figyeljünk arra, hogy mekkora alsó tartományt bír! Ha 40Hz alatt van, akkor az szerintem már jó lesz a filmnézéshez.
3_utas.PNGAz előző poszt a hangfalkábelekről és a banándugókról szólt, ezért itt erről nem fogok beszélni, de annyit hozzáteszek, hogy az aktív hangszórókhoz rendkívül vékony és voltaképpen ismeretlen minőségű hangfalkábeleket adnak, emiatt érdemes rögtön venni hozzájuk egy másik kábelt. Az aktív hangszórók kábelcsatlakozója általában egy rugós, lenyílós fajta, egy kis lyukba toljuk a kábelt, amire a rugó rányomja a fémet. Ebbe a lyukba a 2.5mm2 alatti kábelek férnek be, vagyis akkor valószínűleg a legnagyobb amit találni fogunk hozzá az-az 1.5mm2-es kábel.

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznostartalmaknyugisan.blog.hu/api/trackback/id/tr9817912273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása